Meggyes rétes

Meggyes rétes

A rétes nem csupán az ünnepek, a lakodalmak része, hanem a mindennapoké is. A meggyes változatot a gyümölcsös, savanykás ízek kedvelőinek ajánljuk.

Eredete: Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg; elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.

Tápérték adatok
(100 grammban)

Energia (kJ):1442
Energia(kcal) :342
Zsír (g):6
-ebből telített zsírsav (g):1
Szénhidrát (g):65
-ebből cukrok (g):36
Rost (g):4
Fehérje (g):5
Só (g):0,3

Allergén táblázat

Tejet tartalmaz
Tojást tartalmaz