Mákos-meggyes rétes

Mákos-meggyes rétes

A mák és a meggy harmonikus társa egymásnak, főleg ez egyik legklasszikusabb finomságunkban. A rétes nem csupán a lakodalmak, az ünnepek, hanem a mindennapok része is.

Eredete: Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg; elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.

Tápérték adatok
(100 grammban)

Energia (kJ):1612,4
Energia(kcal) :385,8
Zsír (g):19,77
-ebből telített zsírsav (g):2,79
Szénhidrát (g):42
-ebből cukrok (g):24,3
Rost (g):5
Fehérje (g):7,43
Só (g):0,28

Allergén táblázat

Tejet tartalmaz
Tojást tartalmaz