Császárzsemle

Császárzsemle

Miért császár a zsemle? Az egyik történet szerint 1750-ben egy Herr Kayser nevű bécsi pék készítette el először az öt ívvel bevágott zsömlét, amit akkoriban még Kaysersemmelnek hívtak, utóbb kezdték a nevét “ai”-val írni.
A másik történet szerint ezt az Ausztriában akkor már régóta használt zsemletípust Ferenc József császár nagyon megkedvelte, minden reggel két darabot kellett a reggelijéhez szervírozni és a névadás innentől kezdve egyértelmű volt.

Tápérték adatok
(100 grammban)

Energia (kJ): 1148.982
Energia(kcal) : 270.938
Zsír (g): 1.157
-ebből telített zsírsav (g): 0.547
Szénhidrát (g): 55.917
-ebből cukrok (g): 0.589
Rost (g): 2.118
Fehérje (g): 8.155
Só (g): 1.054

Allergén táblázat

Tejet taratlmaz