Borodinsky rozskenyér

Borodinsky orosz rozskenyér

Az oroszok a fekete, kovászos, kesernyésebb ízű kenyérhez voltak hozzászokva. Ez az íz köszön vissza ebben a termékünkben.

Eredete: A napóleoni háborúk egyik legvéresebb küzdelme a Mozsajszk város közelében található Borodino falu mellett zajlott 1812-ben. A számtalan halottat és sebesültet hátrahagyó csata után a faluban élő özvegyek megalapították a “Megváltó”-kolostort. A kenyérsütés a kolostorokban élők körében az egyik legnépszerűbb hagyományos foglalkozásnak számított. A borodinoi kolostorban szolgálók feltaláltak egy újfajta rozskenyeret, mely később „Borodino” néven híresült el. A rendházba látogató zarándokok körében hamar közkedvelté vált ez az új termék, sokat vásároltak belőle, majd folytatták útjukat és közben egész Oroszországban hírét vitték. Később voltak, akik csak a „Borodino” miatt keresték fel a Megváltó-kolostort.

Élettani hatásai: Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozskenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél. Mindamellett a rozskenyér különleges, erőteljes ízével a levesek, halételek kiváló kísérője lehet.

  • B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz. 
  • Magas rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket.
  • Tartalmaz foszfort, fluort, vasat, kovasavat, B vitaminokat, sok káliumot.

A rozs serkentőleg hat a májra, megszünteti a pangó folyamatokat, erőt ad, növeli az izmokat, a fizikai munkát végzőknek, sportolóknak kifejezetten ajánlott.

Tápérték adatok
(100 grammban)

Energia (kJ): 987.338
Energia(kcal) : 233.088
Zsír (g): 1.078
-ebből telített zsírsav (g): 0.257
Szénhidrát (g): 47.439
-ebből cukrok (g): 3.458
Rost (g): 3,876
Fehérje (g): 6,468
Só (g): 1,146

Allergén táblázat

A gluténen kívül allergént nem tartalmaz