Miért olyan egészséges a zab?

A héten, február 3-ig a zabos kocka 119 forintba kerül szaküzleteinkben

A zabpehely méltán kedvelt alapanyaga a reggeliknek. Változatosan elkészíthető, amellett pedig, hogy tele van rosttal, kiváló forrása a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a foszfornak és a szelénnek, sőt, vasat és mangánt is tartalmaz.

A zab hosszú időre biztosít telítettséget, nem dobja meg hirtelen és jelentősen a vércukorszintet, bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztőszervrendszert, és védi a bélfalat is.Stabilan tartja a vércukorszintet. A gabonakorpában, így a zabban is megtalálható béta-glükán segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását, ami segítséget jelenthet a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek számára is.
Nekik javasolt havonta két napot tartani, amikor a háromszori étkezés mindegyike legalább 50 gramm zabot tartalmaz – akár sósan, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel párosítva.

Emésztésserkentő zab
A béta-glükán az emésztőszerveket is védi, megköti az epesavat, csökkenti a koleszterinszintet a kutatások szerint. A gabonaféle a rizshez hasonlóan jó energiaforrás, 100 grammonként 332 kalóriát tartalmaz, de lassan szívódik fel, így hosszabb időre biztosít telítettségérzetet.Ideális adag egy étkezés alatt 40-50 gramm, ami körülbelül 150-180 kalóriát tartalmaz. A zab azonban nem tartalmaz elegendő zsírt és fehérjét, ami elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, ezért jól kell párosítani.

Fehérje és zab
A zabpehely és a zabliszt sós fogásokhoz is felhasználható, fehérjében gazdag alapanyagokkal kombinálva. A szervezet számára igazán hasznos a zab tejjel, túróval, ricottával vagy joghurttal együtt fogyasztva, akár sósan, zöldségekkel együtt is. A zabpehely alapja lehet a vegetáriánus hamburgerfasírtnak, de mártást, salátákat és levest is gazdagíthat.A zab vastartalmát pedig akkor tudja leginkább hasznosítani a szervezet, ha a zabpelyhet C-vitamin-tartalmú alapanyagokkal egészíted ki: friss naranccsal, almával, kivivel, piros bogyós gyümölcsökkel vagy gyümölcslével kísérve finom és tápanyagban gazdag étel készülhet. Vashiány esetén a zabkásához tehéntej helyett kókusztej javasolt.