Mi kerüljön a tízórais táskába?

A változatos étrend is rendkívül fontos a gyermekeknél

A klasszikus kedvenc: a maszatolósan gazdag töltelékű kakaós csiga, a mindig megbízhatóan finom túrós táska, valamint az apró kezekben is jól forgatható házi sajtos pogácsa, vagy éppen a Party rúd. A gyermekek számára is a teljes kiőrlésű péksütemények között egyre több a kedvelt, emellett pár naponta jó felcserélni a zizegő fóliába csomagolt szendvicseket egy-egy paninire. A hónap terméke a Zalaco szaküzleteiben a füstölt tarjás tojásos panini, ami szintén ígéretes és izgalmas tízórainak bizonyulhat. Emellett az egészséges tejtermékekről, így például a joghurtokról, a legkiválóbb délelőtti finomságokról: a zabkásákról se feledkezzünk meg, amik akár gyümölcsös desszertként jelenhetnek meg az étkezésben.  

Emlékszem… Néhány tanóra után végre a nagyszünet következett. Előkerültek a szalvétába vagy színes tízórais dobozba csomagolt szendvicsek és minden diák elégedetten majszolta az otthonról hozott finomságot. Az alufóliába csomagolt szendvicsek mellé került alma, joghurt vagy egy szelet csoki is. Ma már mindannyian nosztalgiával emlékszünk vissza az általános iskolára, mivel most már mi csomagoljuk a tízórait és az uzsonnát gyermekeinknek. Ne is feledkezzünk meg róla soha, mert a gyermekek megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez szükség van a rendszeres és helyes táplálkozásra. Egy fejlődésben lévő szervezet számára elengedhetetlen a napi ötszöri étkezés. A reggelit és a vacsorát családi körben fogyasztja el gyermekünk, az ebédről általában a tanintézet gondoskodik a jól ismert menza formájában, de a tízórai és az uzsonna elkészítéséért és csomagolásáért sok esetben mi felelünk. Persze adhatunk zsebpénzt is szorgos kis nebulóinknak, hogy az iskola büféjében maguk szerezzék be ennivalójukat. De valljuk be, a leghatározottabb szülői kérelem és a szent fogadalmak ellenére is esélyes, hogy gyermekünk ilyenkor chips, kóla és sütemény formájában látja teljesnek étrendjét. Gyermekünk és mi is jobban járunk, ha inkább saját kezűleg készítjük el az elemózsiát.

Ügyeljünk rá, hogy az iskolatáskába készített étel időről-időre változzon!

Így nem fog ráunni gyermekünk, másfelől változatos étrenddel az összes fontos tápanyagot biztosíthatjuk. De mégis, mit csomagoljunk nap mint nap, hogy az egészséges, finom és egyben tápláló is legyen?
A szendvics örök klasszikus, mi is bátran készíthetünk. Ennek nélkülözhetetlen alapanyaga a zsemle vagy a kenyér. Gabonatermékek vásárlásakor a magasabb rozstartalmú termékeket keressük! Fehér kenyér helyett válasszunk inkább teljes kiőrlésű lisztből készült barnakenyeret, vagy rozsos, korpás pékárut.

Az egészséges étrend meghatározó

Az alap már megvan, jöhet a felvágott. Párizsi vagy sonka helyett érdemes inkább a hosszabb ideig hűtés nélkül is elálló szalámik mellett dönteni. Ne feledkezzünk meg a tejtermékekről sem! Egy-egy ízletes sajt nemcsak egészséges, de még élvezetesebbé teszi a szendvicset. A zöldség és gyümölcs is elmaradhatatlan része a csomagnak. A szendvicsbe kényelmesen elfér a paprika, a paradicsom, mellé még egy almát vagy körtét és odakészíthetünk. A gyümölcsök ráadásul nem igényelnek sok időt vagy előkészítést. Természetesen egy tízórai vagy uzsonna sem lenne teljes desszert nélkül. A finom édesség azonban nem kell, hogy egyet jelentsen egy méretes tejcsokival vagy süteménnyel. A túrókrémek, ízesített joghurtok, a mega egészséges zabkásák rendkívül ízletesek. Ez utóbbiak tejivóinkban elérhetők.
Semmi értelme olyan ételt készíteni, amit gyermekünk nem szeret, mert hiába is győzködnénk, nem enné meg. Annak pedig nincs értelme, hogy a tízórai az iskolai kukában landoljon. Ügyeljünk az ételek mennyiségére is! Mivel gyermekünk napjában többször étkezik, így felesleges több kiló ennivalót csomagolni neki. Nagy mennyiséget úgysem tud megenni, vagy ha mégis, csak túlterheli a gyomrát. Ráadásul nem szerencsés, ha felesleges túlsúlyt cipelnie kell a táskájában.
Amennyiben mindezekre figyelünk, biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk élvezni fog minden étkezést és megfelelő tápanyagokhoz jut. A rendszeres és egészséges étkezés segít egészsége megőrzésében is.