Könnyű vajas tészát reggelire!

A héten a sajtos croissant is akciós szaküzleteinkben

A croissant története nem ismert, több verzió forog a köztudatban, többek között egy olyan legenda is,mely szerint az első croissant készítése egy kicsit Magyarországhoz is kapcsolódik.

A legismertebb verzió az, hogy először Bécsben készítettek croissant, a török ostrom leverésének ünneplésekor, a hold alak pedig a törökök zászlaját szimbolizálja, mivel a “croissant” szó szerint „növekvő holdat” jelent .
A magyar pékek szerint azonban a croissant akkor született, mikor a XVII. században a török vissza akarta foglalni Budát. Az oszmán sereg megpróbált betörni az elbarikádozott királyi városba, ám a magyarok elkeseredetten védekeztek. Ekkor a félhold harcosai cselt eszeltek ki: éjszaka alagutat ástak, hogy a városfal alatt jussanak be.  Az éj leple alatt közeledő törökökre az épp műszakukat teljesítő pékek, a harangok félreverésével figyelmeztették a lakosságot . Ezzel megakadályozták, hogy a törökök bevegyék Budát. A diadal jeléül ezután a török zászló félhold alakjára formázott a leveles tésztát sütöttek a város lakóinak. Bár ez a legenda nélkülöz minden valóságalapot, azért a croissant egy kicsit a miénk is.
Bécsben is nagy népszerűségnek örvendett és Franciaországba az osztrák születésű Marie Antoinette – Mária Terézia lánya – jóvoltából került, aki odavolt ezért a különleges péksüteményért.
Egy azonban biztos: ez az istenien könnyű vajas tészta itt a franciák mindennapos reggelije, a külseje ropogós, a belseje könnyű és vajas. Frissen kell fogyasztani, az állás nem tesz jót neki, összeesik, széthullik. Vásárolhatjuk üresen, édesen, vagy sós töltelékkel is. A gallok a natúr változatot részesítik előnyben, de kapható vajas és mandulás is. Inkább Franciaországon kívül terjedtek el a sós, például sonkás, sajtos, spenótos variációk. Franciaországban a csokis croissant inkább pain au chocolat, aminek a formája a mi túrós táskánkéhoz hasonlít.