„Győrvári Életerő” a tavaszi egyensúlyért

Tejivóink, Zalaco szaküzleteink ajánlatai: a Győrvári Életerő változatai – natúr, lime-os-citromos, homoktövises és málnás élőflórás ivójoghurt. A bélrendszer egyensúlyát támogatja kaukázusi kefirünk, natúr joghurtunk és kultúránk is. 

Probiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat, amelyek szájon keresztül bejutva, a belekben megtapadva jótékony hatást fejtenek ki szervezetünkre. Fő jellemzőjük, hogy nagy számban élik túl a gyomorban lévő sav, illetve az emésztőenzimek és az epesavak pusztító hatásait. Probiotikumot vihetünk be szervezetünkbe joghurtok formájában, melyek fogyasztásával a bélflóra egyensúlyát helyreállíthatjuk, illetve erősíthetjük immunrendszerünket is, például az allergiás megbetegedésekkel szemben. 

A hiányos vagy helytelen táplálkozás, a rossz emésztés, a környezetszennyező anyagok, egyes gyógyszerek (főként az antibiotikumok!), az allergia és a tartós stressz felboríthatják bélflóránk egyensúlyát. Akár diétázol, akár nem, a probiotikumok, azaz a kefir, a probitikummal dúsított joghurtok segítenek az immunrendszer megerősítésében. Az immunrendszer 70%-a ugyanis a bélrendszer egészségétől függ. Ha az emésztésed rendben van, te is egészségesebb leszel. A probiotikus joghurtok segítségével hamarabb kigyógyulhatsz mindenféle gyomorproblémákból, vagy akár kisebb húgyúti fertőzésekből is, sőt az olyan bőrbetegségek kezelésében is hatásos, mint az akne vagy ekcéma.

A tejsavbaktériumok támogatására azért van szükségünk, mert a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikum kúrák felboríthatják bélrendszerünk természetes baktérium egyensúlyát, és eltolhatják a káros baktériumok felé. Ez az eltolódás fogékonyabbá teheti a szervezetet az ételeredetű fertőzésekre, továbbá olyan emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet, mint a gyomor- és nyombélfekély vagy a gyomorrák. A kutatások szerint az egészséges embernek nincs szüksége probiotikus hatású készítmények – tabletták vagy kapszulák – szedésére, helyette naponta fogyasszon el egy-két doboz probiotikus joghurtot.

A natúr joghurt, ezen belül is leginkább a probiotikus joghurt legnagyobb előnye, hogy segít helyreállítani a bélrendszer normál baktériumflóráját, támogatva ezáltal az emésztést, valamint a normál immunműködést. Az élőflórás natúr joghurt segítséget nyújthat akkor is, ha olyan kellemetlen panaszokat tapasztalsz, mint a puffadás. Száz gramm joghurt körülbelül 55 kalóriát tartalmaz, érdemes naponta legalább két-három pohárral elfogyasztanod.

Viszlát, zsírpárnák!

A legújabb kutatások szerint a probiotikumok segítenek a fogyásban és az ideális súly megtartásában. A rostban szegény étrend miatt egyes baktériumok elszaporodnak, más baktériumtörzsek pedig elpusztulnak, ezért a helytelen táplálkozás eleve olyan helyzetet teremt a bélflórában, amit probiotikumokkal érdemes javítani. A rossz táplálkozási szokások rendszerint elhízáshoz vezetnek, ezért egy kanadai egyetem professzora arra a kérdésre kereste a választ, vajon lehetséges-e, hogy a probiotikumok fogyasztása csupán a bélflóra egyensúlyát befolyásolja kedvezően, vagy maga a testsúly is befolyásolható-e vele?

A probiotikumot szedő nők az első időszakban 4,4 kilót fogytak. 24 hét alatt a probiotikumot szedők kétszer annyit fogytak, mint akik nem szedték azt.