Az Oreo 100 ország első számú kedvence

A Zalaco szaküzleteiben a hónap terméke: az oreo kekszes pohárkrém

Az Oreo kekszeket pontosan azért imádja az egész világ, amiért a magyarok a Pilóta kekszet. Mégis mi teszi az Oreot a világ 100 országának elsőszámú kedvencévé és miért nem képes neki ellenállni sem gyerek sem felnőtt? A hozzáértők szerint a recept nagyon egyszerű, nem a keksz anyagában, vagy a két szelet keksz közé tett édes töltelékben keresendő, hanem az evés módjában. Az emberek a felmérések szerint azért szeretik az Oreot, mert ehetik egészben (ahogy az amerikai férfiak 81%-a teszi), szétcsavarva (ahogy a nők 47%-a) és a tölteléket elmajszolva is.

A legenda 1912. március 6-án indult útjára, amikor egy manhattani kis pékség először készítette el a keksz-szendvicset, ami később a 21. század legkelendőbb édességévé vált. Mert bizony az Oreo az azóta eltelt 100 évben igencsak kinőtte magát: a maga 1,5 milliárd dolláros éves bevételével mostanra már az egyik legnyereségesebb az édességgyárak között. A keksz mai forgalmazója szerint ebben nagy szerep jutott a mára legendássá vált reklámoknak is, amik a kekszevés élményére helyezték a hangsúlyt.
Az édességet ma már Kínától Chiléig imádják. Az amerikaiak kedvence megtévesztően hasonlít az 1960-tól a Győri Keksz- és Ostyagyár által gyártott magyar nyalánkságra (egész pontosan a nugátos töltésű omlós kekszre) a Pilótára, amiről az elmúlt 50 évben szinte minden magyarnak van élménye és véleménye. A két keksz a látszat ellenére nem egyforma: az amerikai változat vékonyabb, ropogósabb, nem annyira édes.

Miért Oreo lett a neve?

Az O az a keksz formája utal kétszer, és a RE pedig a cREam azaz krém szóból került a névbe. Más teóriák szerint a francia d’or azaz arany szóból származható, vagy a görög oros, azaz hegy szóból. S vajon mi lehet az a furcsa antennaféleség a felirat felett? Még a templomos lovagrend neve is felmerül a magyarázatok közt, illetve valamiféle korai európai minőségszimbólum. Más magyarázatok szerint a szabadkőműveseket szimbolizálja az antenna. Noha ezt tagadják, de elképzelhető, hogy csupán egy keksz designer ötlete, és semmilyen misztérium nem övezi az „antennát.”