A zabkása a tökéletes reggeli

A Győrvár tejivókban új termékként kapható a szuper tápanyagtartalmú zabkása. Cukrot nem tartalmaz, ugyanis aranyszínű mézzel ízesítjük. Kérhető natúr változatban, vagy kakaóval, fahéjjal megszórva a tetején. Számos gyümölccsel ízesítjük, így eredeti málnával, eperrel, erdei gyümölccsel, vagy éppen áfonyával is kínáljuk. Megsúgjuk: a zabkásához a fahéjas szilva is tökéletes választás lehet. Nem csak diétázóknak ajánlott! 

A zab az egyik legnagyszerűbb tápláléka az emberiségnek. Igen gazdag B és E-vitaminban, az ásványi anyagok közül pedig nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kálciumot, foszfort és magnéziumot. A diétázók nagy kedvence, ugyanis teltségérzetet okoz, emellett kifejezetten ajánlott emésztési problémák esetén. Nyugtatja a gyomrot stresszes munkák idején is, így az epesav ellen is bevethetjük, mivel erősen lúgosító hatású. Élénkíti, serkenti az idegrendszer működését, regenerálja az idegeket. Mindenféle keringési probléma esetén ideális táplálék, és az érelmeszesedés folyamatát is képes lelassítani.

Zabkása bőséges boldogsághormonnal

A zab számos kutatás témája volt az utóbbi esztendőkben. Ezekben főleg arra voltak kíváncsiak a szakértők, hogy valóban használ-e a magas vérnyomástól, a magas koleszterin szinttől szenvedőknek. Azt állapították meg, hogy aki legalább heti három alkalommal fogyasztott rendszeresen zabkását, annak bizony észrevehetően csökkent a vérnyomása és a koleszterin szintje. A daganatos betegeknek, vagy a szív- és érrendszeri problémákkal küszködőknek is javasolják a rendszeres fogyasztását. A zab a leginkább fehérjedús gabonaféle, s mindemellett a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is.

Azaz a kutatási eredmények összegzése szerint szinte egyetlen más élelmiszer sem tudja olyan mértékben pótolni tápanyagszükségletünket, mint a zab. Napi 10 dekagramm elfogyasztásával már lényegesen hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, hiszen ez a mennyiség elegendő a szív–és érrendszer védelméhez nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadának fedezésére. Az élsportolók szerint is kiváló energiaforrás, mivel fokozza a koordinációképességet, a gyorsaságot, a kitartást, s jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is. Az orvosok is kihasználják a zab sokoldalú gyógyhatását és védőerejét, sőt, ma már a gyermekétkeztetésnek is egyik eleme. A zab tartalmaz egy antidepresszáns, tehát hangulatjavító hatású pszichotróp anyagot is. Emellett bőségesen jelen van a zabban a B1-vitamin, amit „jó hangulat vitaminnak“ is neveznek. Fokozza a boldogsághormon, vagyis a szerotonin termelését. Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott!

Ez az igen sokoldalú növény tehát nem véletlenül került manapság az élelmiszerlisták élére. Mindezek tudatában már érthető: hogyha rendszeresen fogyasztunk zabot, zabkását, miért is érezzük magunkat tele energiával, tettvággyal és miért is telik a napunk boldogabban. 

A zabkása elődeink egyik legfontosabb tápláléka volt

A zab, pontosabban a belőle készült zabkása, őseink egyik legfontosabb tápláléka volt. De a „fellegvára” Skócia, ahol a zabkásafogyasztás adta a lakosság javarészének energia- és rostszükségletét évszázadokon keresztül. Ezt az ételt annyira táplálónak tartják, hogy a mai napig ezt etetik a betegségből lábadozókkal. A főtt gabona fogyasztása egyébként egész Európában népszerű volt, Skandináviától kezdve egészen Olaszországig. 

Nálunk az utóbbi években egyre több dietetikus, táplálkozási szakértő, orvos ismerte fel, hogy bizony egyáltalán nem elhanyagolhatóak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai. Sőt, nemcsak egyszerűen lassan felszívódó, gluténmentes szénhidrátról van szó, hanem igazi szupertáplálékról.

A nap első étkezésének – amellett, hogy fel kell töltsön bennünket energiával – tartalmaznia kell vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat. Éppen emiatt is szuper reggeli a zabkása. A tökéletes zabkását azonban megalkotni elég nehéz, de bízunk abban, hogy ez nekünk sikerült!