A panini több, mint egy szendvics

A héten a csípős kolbászos változata akciós szaküzleteinkben

A panini eredetileg olasz szendvicsféleség, de ma már több országban elterjedt. Olaszországban a panino szendvicset szokás szerint zsemléből vagy egy kis cipóból készítik (ezek olasz megfelelői a ciabatta vagy a rosetta). A kenyeret félbevágják, majd szalámit, sonkát, sajtot, mozzarellát és mortadella vagy más felvágottat tesznek közé. Miután levették a grillrácsokról, általában melegen tálalják. Ezen termékünk is nagy népszerűségnek örvend: a héten a csípős kolbászos panini akciós Zalaco szaküzleteinkben.

A pirított panino szendvicset, amit az olaszok a köznyelvben pirítósnak neveznek, szendvicssütőben melegített két szelet kenyérből áll, amit rendszerint sonkával (proschiutto) és pár darab sajttal töltenek. Közép-Olaszországban a panino szendvicsnek van egy népszerű változata, melybe egy sertéssült szeletet (porchetta) tesznek. Hagyományosan tálalják, szószok és öntetek nélkül. Sokan azt hiszik, hogy ezek a pirítósok megfelelői, csak az alakjuk más.

Amerikában sokan gyakran keverik a panini szót, mivel a szó jelentése a grillen préselt szendvicsekre utal. Ez talán a „Panini sütő” néven ismert vagy nevezett szendvicssütők elterjedt használatának és elérhetőségének köszönhető.

A panino olasz szó, magyarul péksüteményt jelent. Többes száma a panini. A pane szó egy kicsinyítő képzős alak, ami kenyeret jelent. Olaszországon kívül a panini szót egyes számban használják (hasonlóképp a szalámi szó az olasz nyelvben szintén többes számú főnevet jelöl), és néha a paninis szó jelzi a többes számát. Az olasz nyelvben a panino pontosan a zsemlére, a panino imbottito (szó szerint töltött panino) a szendvicsre, a panonoteca szellemes kifejezés pedig a szendvicsbárra utal. Általánosságban elmondható, hogy a panino szót a szendvicsre értik.

Története

Bár a panini megjelenése az Egyesült Államokban az 1956-os évre vezethető vissza és nevét már beírta a XVI. századi szakácskönyvekbe is, a szendvicsek csak az 1970-80-as években váltak kedveltté a paninoteche becenevet viselő szendvicsbárokban. Elsősorban a New York-i, divatos amerikai éttermek kezdték a panini szendvicset menü kínálataikban feltüntetni, melyek népszerűsége később más amerikai városokba is eljutott és minden egyes étterem különböző panini variációkat készített.

Az 1980-as években a paninaro elnevezés (egy szleng szó; panini készítőket és árusokat neveztek így) a panini támogatóira is kiterjedt. Így nevezték el azt a fiatalos stílust is, amely tipikusan tinédzserekre jellemző, akik a Milan’s Al Panino-féle éttermekben találkoztak. Később Olaszországban is megnyíltak az első amerikai stílusú éttermek. A Paninari féle egyéneket hiú divatdiktátorokként emlegették, akik a korai 80-as évek olyan státuszszimbólumokban gyönyörködtek, mint pl. a Timberland cipők, Ray-Ban napszemüvegek, Armeni, Coveri divatcuccokban. Emiatt parodizálta őket Enzo Braschi az Italia 1 csatorna Drive-in című kabaréműsorában. Egy Paninaro című szám a Pet Shop Boys Disco and Alternative című albumán is megjelent.