A gesztenye élettani hatásai

A gesztenye rendkívül gazdag E vitaminban, mely elengedhetetlen részét kell, hogy képezze étrendünknek.

Sok más vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is zsírban oldódik, viszont szervezetünk csak rövid ideig képes tárolni. Ezért pótlásáról rendszeresen gondoskodnunk kell.
Az E-vitamin antioxidáns vegyület, így segít a szervezetben felgyülemlett káros szabad gyökök semlegesítésében. Jótékony hatása testünk minden sejtjében érezhető, fejünk búbjától egészen talpunkig. Segíti agyunk működését, csökkenti a szívbetegségek és a trombózis kockázatát. Jó eséllyel csökkenti a különböző rákfajták kialakulásának kockázatát, valamint görcsoldó hatása is ismert. Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik. A Zalaco szaküzleteiben október 23-ig a gesztenyés patkó akciós áron kapható. 

Az egészségügyi hatásokon kívül lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását.
Az E vitamin hiánya súlyos károkat okozhat szervezetünkben. Bőrünk sérülékenyebbé válik, a sebek lassabban gyógyulnak be. Felléphet visszértágulat és izomtónus-vesztés. Általános kimerültséget tapasztalhatunk, valamint akár még terméketlenség is felléphet.
Mindezen problémák elkerülhetők az optimális mennyiségű E vitamin bevitelével. Az ajánlott napi mennyiség kb. 100 mg.
Mint írtuk: rendkívül gazdag E vitamin forrás a szelídgesztenye, más néven maroni. 10 dkg gesztenye napi E-vitamin szükségletünk majd’ 10%-át fedezi. Rendszeres fogyasztásával sokat javíthatunk életminőségünkön.

A gesztenye emellett magas kálium tartalmú táplálék.

A kálium szerepe a szív-érrendszeri betegségekkel kapcsolatban a vérnyomás befolyásolása révén jelentős, mert a káliumbevitel növelésével, diuretikus hatás révén csökkenthető az emelkedett vérnyomás.
A gesztenye magnéziumtartalma úgyszintén említésre méltó. Az ideg- és izomműködésben – így a szívizom működésében is – fontos szerepe van. Megfelelő bevitele alapvető fontosságú a szív- és érrendszeri betegségek étrendjénél.
A gesztenye zsírtartalma nagyon alacsony. 100 g Maroni gesztenye 1,6 g-ot tartalmaz. Ez lehetővé teszi zsír-, és energiaszegény étrendekben való alkalmazását és a gesztenye kedvező megítélés alá esik az egészségfenntartó táplálkozás szempontjából is.
Fehérjetartalma a diófélékhez képest lényegesen alacsonyabb. 100 g Maroni gesztenye 2,7 g fehérjét tartalmaz. Biológiai értéke jóval alacsonyabb, mint az állati fehérjéké. Az állati és növényi eredetű fehérje optimális aránya gyermekek és idősek étrendjében 50/50 és felnőttek étrendjében 40/60.
Olyan állapotokban, amikor állati fehérjeszegény étrendre van szükség, húspótlóként is felhasználható egy-egy étkezésben. Más fehérjeszegény diétákban szintén alkalmazható, a diéta egyéb kritériumainak figyelembe vétele és betartása mellett.