A fekete kenyér az orosz kenyérsütés lelke

A Zalaco szaküzleteiben megkóstolható a Borodinsky rozskenyér 

A konyhaművészeteket kutató történész, Viljam Vasziljevics Pohlebkin szerint a fekete kenyér közvetlen hatással volt az ősi Oroszország fejlődésére. Ez a folyamat köszönhető volt egyebek mellett annak is, hogy a nyugati katolikus hagyomány szerint fehér, kovász nélküli kenyeret kellett volna enniük az embereknek, de az oroszok a fekete, kovászos savanyú-kesernyés ízű kenyérhez voltak hozzászokva. Ez az ízvilág felfedezhető szaküzleteinkben, ahol május 22-28-ig a Borodinsky rozskenyér fél kilós kiszerelésben, 290 forintos árán vásárolható meg.  

Az a fajta fekete kenyér, melyet a múltbéli oroszok ettek, eltér a napjainkban fogyasztott fajtáktól, hiszen korábban az elkészített kovászt keverték össze a régi, megmaradt tészta maradványaival a kenyér teknőjében. Már a középkorban megjelentek a fekete kenyér különböző fajtái, mint például a „főzött”, a borodinoi vagy a krasnoselskiji.

A Borodino, vagy Borodinsky kenyér megjelenésének története igen népszerű. A napóleoni háborúk egyik legvéresebb küzdelme a Mozsajszk város közelében található Borodino falu mellett zajlott 1812-ben. A számtalan halottat és sebesültet hátrahagyó csata után a faluban élő özvegyek megalapították a “Megváltó”-kolostort. A kenyérsütés a kolostorokban élők körében az egyik legnépszerűbb hagyományos foglalkozásnak számított. A borodinoi kolostorban szolgálók feltaláltak egy újfajta rozskenyeret, mely később „Borodino” néven híresült el. A rendházba látogató zarándokok körében hamar közkedvelté vált ez az új termék, sokat vásároltak belőle, majd folytatták útjukat és közben egész Oroszországban hírét vitték. Később voltak, akik csak a „Borodino” miatt keresték fel a Megváltó-kolostort.

Élettani hatásai

Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozskenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél. 

Mindamellett a rozskenyér különleges, erőteljes ízével a levesek, halételek kiváló kísérője lehet.

  • B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz. 
  • Magas rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket.
  • Tartalmaz foszfort, fluort, vasat, kovasavat, B vitaminokat, sok káliumot.

A rozs serkentőleg hat a májra, megszünteti a pangó folyamatokat, erőt ad, növeli az izmokat, a fizikai munkát végzőknek, sportolóknak kifejezetten ajánlott.