Szerezd meg a hot dogodat!

Szeptember 13-tól 19-éig akciós a hot dog falatka szaküzleteinkben: 215 Ft/10 dkg-os áron kapható.

Ki gondolta volna, hogy a legnépszerűbb amerikai étel a németekhez fűződik?
A 19. század közepén Frankfurtban, Johann Georg Lahner bajor hentes keze által megszületett a frankfurti virsli, aminek állítólag akkora sikere volt, hogy II. Ferenc József császár is rendszeresen rendelt belőle. Később a frankfurti virsli német bevándorlókkal együtt Amerikába került. Hosszúkás, tacskóra emlékeztető formája miatt „dachshund” (tacskó) néven kezdték el árusítani a tengerentúlon.

Food Truck gasztrótörténelem #8 - Hamion

Charles Feltman, német hentes 1867-ben nyitotta meg a világ első hot dog standját New Yorkban, Coney Island-en. Később egy szintén Németországból emigrált férfi 1880-ban kezdte St. Louis utcáin árulni a frankfurti kolbászkákat. Ezekhez kezdetben fehér kesztyűt adott, hogy a vásárlók ne kenjék össze magukat. Úgy gondolta, a kesztyűket visszaszolgáltatják neki az étel elfogyasztása után. Amikor rájött, hogy ez nem történik meg, felkért egy péket, hogy készítsen a virslikhez megfelelő pékárut. Ettől kezdve ezekbe csomagolta bele a frankfurti kolbászkákat úgy, hogy közben tiszta maradt a vásárlók keze.Egy másik elmélet szerint a Red hot dachshund néven futó, az amerikai baseball pályákon óriási népszerűségnek örvendő ételre Tad Dorgan sport-karikaturista figyelt fel 1901-ben. Másnap egy kettévágott zsemlébe helyezett valódi kutyát rajzolt az újság sportrovatába. Mivel nem tudta, hogy mit jelent pontosan a dachshund név, ezt írta karikatúrája alá:
„Get your hot dog!” (Szerezd meg a hot dogodat!).

Amerikai Hot-dog: A Hot-dog története

A hot dog 19. századi, első sikerei után is töretlen népszerűségnek örvend az amerikai gasztro kultúrában. A legegyszerűbb frankfurti virsli, ketchup, mustár és hot dog kifli variációktól a legextrémebb kombinációkig találunk példát az amerikai hot dog fogyasztók körében.