Csokoládés tekerge, azaz kakaós csiga!

Iskolakezdési akciónk részeként 99 forintos áron kapható a gyerekek kedvence.

A kakaós csiga (eredeti nevén: csokoládés tekerge 🙂 ) egy édes péksütemény, amelyet általában leveles tésztából készítenek, de házilag a kelt tészta is jellemző. A tészta csiga alakban tekeredik fel, majd közé kakaókrém kerül. Rokon sütemények még a diós csiga, a mákos csiga vagy éppen a pizzás csiga. Ezek mind az eredeti sütemény megreformált változatai.

Története
Az 1700-as évekből ismert Chelsea bun feltekercselt kelt tésztás édesség volt, amit citromhéjjal, fahéjjal, mazsolával fűszereztek.

A Darázsfészek nevű sütemény Erdélyben terjedt el igazán. Itt a töltelékhez vajat, cukrot és esetleg diót tettek.

A 19. században terjedt el Schnecken néven elsősorban német nyelvterületen. Fahéjjal, diófélékkel fűszerezték. Ennek egyik változataként, Schokoschnecke néven vált népszerűvé a csokis (kakaós) csiga.

Karcag környékén Ferdinánd tekercs néven ismert változata 1923 óta ismert, 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztériumtól “Hagyományos Ízek Régiók” védjegyet kapott.

Az Egyesült Államokban a 19. század során vált népszerűvé a fahéjas fűszerezésű cinnamon roll (vagy sticky bun). Február 21-én ünneplik a süteményt.

A klasszikusnak vett magyar kakaós csigát Pösch Mór találta fel 1908-ban, amelyet eredetileg csokoládés tekerge néven emlegette. Az édességet barátainak készítette el január 10-én, 33. születésnapja alkalmából. Végül olyan sok maradt még meg, hogy a vásárlóinak is jutott belőle. Ekkor indult be a kakaós csiga karrierje, ami több mint száz esztendeje töretlen. Az egyszerű, mégis fenomenális desszertet, mindenki szerette. Azóta az iskolai büfék, pékségek és magyar konyhák állandó péksüteményévé vált.

Általában reggelire, uzsonnára szokás fogyasztani, de desszert mivolta révén bármilyen főétkezésekk után is remek édességként szolgál.