Ahol bisztrós tortáink készülnek

Vásárlóink körében szinte fogalomnak számítanak „bisztrós tortáink”. Igaz, Kazinczy téri Zalaco Bisztrónk a pandémia ideje alatt végleg bezárt, de a torták újjáéledtek Bokorné Márovics Mónika keze, szeretete, szaktudása által. Zalaegerszegen, a Kossuth utca 61-63. szám alatt található szaküzletünk hátsó részében található az a cukrászat, ahol a közkedvelt bisztrós torták készülnek. A helyiséget jóleső piskótaillat lengi körül, miközben halkan búg a meleget árasztó sütő légkeverése.

Még csak kora délelőtt van, de Bokorné Márovics Mónika már több torta alapját megsütötte. Meggyőződése, hogy nem szabad siettetni elkészítésüket, meg kell adni minden műveletnek a megfelelő időt.

– Gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy cukrász lehetek – kezd bele a beszélgetésbe. – Általános iskolás korom óta folyamatosan sütök. Amikor nyolcadik osztályos voltam és pályaválasztás előtt álltam, akkor a szüleim a tanulmányaimhoz nem tudták megfizetni a maszek cukrászt, ezért kezdetben nem ezt a szakmát tanultam ki. Ruhaipari technikusként végeztem, s csak, amikor családom lett, akkor váltam hivatalosan is, végzettséggel rendelkező cukrásszá – árulja el. – Öt és fél évig dolgoztam a Zalaco Bisztróban, majd 2021 májusától immár itt készítem a jól ismert recept alapján a tortákat. A receptúra egy részét Szigetvári Renátával, az egykori Zalaco Bisztró üzletvezetőjével, a Dél Hercegnőjében található szaküzlet-cukrászat jelenlegi vezetőjével együtt kísérleteztük ki.

Mónikától az iránt érdeklődünk: melyek a legnépszerűbb torták?

  • A Vásárlók nagyon szeretik a Kinder Schoko-Bons tortát akár gyermekről vagy éppen felnőttről van szó. Talán amiatt is van így, mert például többen nem kedvelik a desszertekben a gyümölcsöket, de az édeset, a csokisat szinte senki nem utasítja vissza. Szintén népszerű az ír krémlikőrös torta, ami nem mindennapi, igazi kuriózum, mivel nem nagyon lehet máshol ilyet kapni. Az Oreo kekszes mellett a különböző gyümölccsel díszített mascerponés torták is igen nagy népszerűségnek örvendenek.

Mitől ilyen közkedveltek ezek a torták?, tesszük fel a kérdést.

  • Egyértelműen nem műtorták. Minőségi alapanyagokból állnak. A piskóta klasszikus recept alapján készül: igazi tojás, cukor, liszt hozzáadásával. De emellett például állati eredetű tejszínt, igazi Nutellát vagy Raffaello golyót használok a még finomabb íz elérése érdekében. A sütitésztában, a díszítésben nincs adalékanyag. A Vásárlók azonnal megérzik a különbséget. Kérik születésnapokra, különböző rendezvényekre. A járványhelyzet ideje alatt kicsi esküvők voltak, s vittek tőlünk ilyen eseményre is. Nem lehet előre kiszámítani, hogy az adott héten a csokis-málnás brownie lesz-e a sláger vagy az áfonyás mascarponés. A helyi megrendelések mellett a cukrászatból 16 Zalaco szaküzletbe szállítják el a tortákat.

Miközben beszélgetünk Móni többször leállítja a sütőt, folyamatosan figyeli, tapintással érzékeli a piskótatészta állagát. Mint mondja, 160 fokon, légkeveréssel készülnek a torták. Az oreós fél óra alatt megsül, de van, ami egy órán át készül. Az amerikai csokis tésztája a legtöményebb, ezért kell annak a legtöbbet pihennie. Ezt követően megkérdezzük, hogy heti 40 torta elkészítése mellett otthon nekiáll-e még sütni?

  • Igen, mert igényli a család. De a magam kedvéért is nekiállok sütni. Otthon más recept alapján készült tortákat készítek: citromosat, Túró Rudisat, étcsokis brownie-sat. Szeretek kísérletezgetni, amit elképzelek, megpróbálom megvalósítani. A gyerekeimnek, amikor még kicsik voltak, mindig különleges: autós, macis, napocskás, vagy éppen ház alakú figuratortákat készítettem. Nagy büszkeség volt számomra, hogy az Egerszeg tortája versenyen a lányom 13 évesen ott állt a felnőttek és a cukrászok között, s teljesen egyedül, segítség nélkül készítette a tortáját. Külön indultunk a versenyen. Most ő Szombathelyre, az élelmiszeripari szakközépiskolába jár.

Ezt követően az iránt érdeklődünk, hogy mi a mai trend?

  • Úgy látom, az emberek szeretik a különlegesebb tortákat. Vannak, akik még ragaszkodnak az oroszkrém vagy Dobos torta ízvilágához, ami szintén nagyon finom. De már van egy olyan vásárlói réteg, amelynek tagjai várják az újdonságokat és örülnek, ha olyat kaphatnak, ami máshol nincsen, ami máshol nem elérhető. Sok más mellett ilyen például a nálunk megvásárolható Nutellás sajttorta vagy éppen a rumos golyós gesztenyetorta. A 12-es szeletesből -ami máshol a 16 szeletesnek felel meg – és a kisebb méretű tortákból fogy a legtöbb- jegyzi meg.

Ételallergiásoknak mit ajánl?, érdeklődünk.

  • Lisztérzékenyeknek a gránátalmás máktortát és az ír krémlikőrös tortát ajánlom, mert nem tartalmaz glutént. De azt természetesen közöljük a vevőkkel, hogy a torták olyan helyen készülnek, ahol lisztet használunk – ismerteti.

Megsült a piskótatészta. Újabb keverés után másiknak áll neki Móni, aki elmondása szerint azt csinálja az életben, amit szeret: Tortákat süt!