A napfény ízei

Egyre többször kerül tányérunkra frissen roppanós, könnyedén laktató saláta

A szegényesebb téli zöldségfelhozatal után igazi felüdülés a tavaszi sokszínűség. Ráadásul a különböző saláták a fogyókúrának is az egyik alappillérei. A változatos, rostban és vitaminokban gazdag étrend segítségével megtisztulunk a káros anyagoktól, felfrissülünk és nem utolsó sorban jól is lakunk a könnyű, roppanós étektől. Nagyobb tejivóinkban, Zalaco Bisztrónkban és zalaszentgróti Platán Presszónkban is rendkívül közkedveltek salátáink. 

Örök klasszikus, a Cézár saláta 

Az egyik legközkedveltebb saláta hazánkban és a világon egyaránt. A legenda szerint 1924-ben „született meg” a Cardini testvéreknek köszönhetően, akik tijuanai éttermükben – a konyhai készletek fogytával – a fellelhető alapanyagokból készítették el az azóta híressé vált salátát. Bárhogy is történt, Caesare Cardini rájött arra, hogy a hidegen tálalt roppanós saláta, a ropogós kruton, vagyis kenyérkocka, a gazdag aromájú parmezán és a savanykás, krémes szósz együtt kitűnő összhangra képes. A klasszikus Cézár alapja a saláta, amit pirított kenyérkockákkal és reszelt parmezánnal kevernek, ehhez gyengéden főtt tojás és egy könnyed öntet társul. Az eredeti öntetben csupán fokhagymás olívaolaj és limelé szerepel, de manapság már mustár, némi ecet vagy citromlé és Worcestershire szósz is található benne. A salátához gyakran kínálnak (kínálunk!) pirított csirkehúst vagy garnélát. Zalaco Bisztrónkban például abszolút sláger Cézár salátánk!

Nizza saláta

A tonhal koronázta francia saláta igazi remekmű. Itt többről van szó, mint egyszerű salátáról, a Nizza saláta főétel! A hidegen, de akár melegen is kínálható saláta legfőbb ékessége a tonhal, ami steak formájában vagy akár konzerv alakban is a tányérra tehető. Összetevői között megtalálható a szardella, a főtt tojás, az olajbogyó és a különféle zöldségek, mint például a zöldbab, a lilahagyma és a paradicsom.

Görög saláta, azaz Horiatiki

Az igazi görög parasztsaláta, a Horiatiki a napfény ízét hordozza magában. A paradicsomból, hagymából, uborkából, feta sajtból és olajbogyóból készített saláta egyetlen titka a jó minőségű hozzávalókban rejlik. Az igazi görög salátában lévő paradicsomot a nap érlelte, a feta sajt nem krémes, hanem morzsolódó, kemény és sós, az egészet összefogó olívaolaj is jó minőségű, akárcsak a görög saláta fűszere, az oregánó.