A medvehagyma fűszeres levele természetes antibiotikum

Április hónap terméke: a medvehagymás Party rúd. A medvehagyma nem véletlenül érdemelte ki előkelő helyét a magyarok kedvenc tavaszi zöld növényei között: ezek a finom, zsenge, fűszeres levelek szinte bármilyen ételt élettel telivé és frissé varázsolnak, arról nem is beszélve, hogy mennyi vitamint vihetünk be velük a szervezetünkbe. Party rúdjainkon mindez érezhető, lemérhető!

A medvehagyma gyógyhatása | MackoJatek.hu

A medvehagyma nem csak a gasztronómiában, hanem a gyógyászatban is népszerű tavaszi növény. Őseink idejében, amikor a modern gyógyszeripar még nem létezett, erdei és mezei gyógynövényekkel gyógyítottak a javasasszonyok. A különféle vad és termesztett gyógynövények használata az ókorig nyúlik vissza: már a rómaiak is gyűjtöttek olyan növényeket, mint a medvehagyma. Vélhetőleg eredendően fűszerként használták a leveleket, s mintegy véletlenül fedezték fel azok egészségügyi hatásait. Nem csak a hétköznapi életben és a gyógyítás során alkalmazták azokat: számtalan gyógynövényt használtak fel az ősi vallási szertartásokon is.

A medvehagyma jótékony hatásai

A medvehagyma mintegy természetes antibiotikumként használható gyógynövény. Míg régen csak akkor lehetett fogyasztani őket, amikor szezonjuk volt, ma már számtalan formában feldolgozzák és tartósítják hatóanyagait, hogy az év bármelyik részében kúrálhassuk vele magunkat. Létezik medvehagyma csepp, különféle olajok és kivonatok, akár kapszulás formában is, mindezek népszerű táplálék-kiegészítők az alternatív gyógyászat támogatói körében.

A medvehagymát jellegzetes íze miatt sószegény diétához is előnyös fogyasztani és nagyszerűen lehet vele méregteleníteni. A hatóanyagok közé tartozik a kéntartalmú allicin, magas az illóolaj-, vas-, magnézium-, mangán-, cink- és szeléntartalma, található benne flavonoid-glikozoid, A- B- C- és H-vitamin. Gyakran hasonlítják hatóanyag-tartalmát a fokhagymáéhoz, azonban a többség úgy vélekedik, hogy jótékony egészségügyi hatásaiban a medvehagyma az erősebb, mivel számos olyan anyagot tartalmaz, amit a termesztett fokhagyma nem tud megadni a szervezetünknek.

Gyulai Hírlap - A medvehagyma

A medvehagyma jótékony hatással bír az emésztőrendszerünkre: fogyasztása jót tesz a gyomornak és a beleknek, használható krónikus hasmenés és székrekedéses problémák esetén is. A levelek fogyasztása csillapítja a fejfájást és a szédülést, ráadásul mérsékelhetjük vele a magas vérnyomást. A medvehagyma tisztítja a veséket, ezzel együtt a vérünket, az ereinket és a húgyhólyagunkat is, vízhajtó hatásával serkentve a vizeletürítést. A fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is csökkenti a koleszterinszintet, emellett baktérium-, gomba- és parazitaölő hatással is bír. Fogyasztása segít a különféle női problémák enyhítésében, kiváltképpen a változókorban, emellett nyugtató hatással bír az idegrendszerre.