Iskolás “pékmesterek”

Gyereknapi sütést tartottunk a hét végén, zalaegerszegi cukrászüzemünkben. Két iskola csaknem 50 diákja vett részt a népszerű programon, amelyet a járványhelyzet miatt két év kihagyás után tudtunk újra megrendezni. A gyerekek pékmesterek, sütőipari dolgozók felügyelete mellett kalácsot fontak, pogácsát szaggattak, linzert töltöttek. Mindemellett a gyermeki képzelőerőre volt bízva, mi is készüljön a tésztából?  Volt, aki teknősbékát formázott, míg más az édesapjának készített személyes süti ajándékot.

– Pont olyan illat van az üzemben, mint a nagymamámnál – mondta az egyik kisfiú, miközben sodrófával a kezében kinyújtotta az előre megdagasztott tésztát.

Gyereknapi sütésre két évvel ezelőtt voltak hivatalosak a körmendi Olcsai- Kiss Zoltán Általános Iskola diákjai, a járványhelyzet szabályai azonban megakadályozták a program létrejöttét. Most azonban az immár 5.A osztályos tanulók számára lehetőség nyílt arra, hogy közös üzemi sütésen vegyenek részt. A másik osztály Jánosházáról érkezett, a Szent Imre Általános Iskola elsősei ugyanis megnyerték a cégünk által meghirdetett rajzversenyt, amelynek a fődíja az volt, hogy részt vehetnek a gyereknapi sütésen. 

Az érdeklődő diákokat névre szóló kötényekkel fogadtuk, emellett a kis „pékmesterek” a sütés végeztével hazavihették az összes elkészített péksüteményt.A kézműves munkálatok szünetében termékeinkből kóstolhattak a résztvevő tanulók, valamint az őket kísérő elhivatott pedagógusok. Voltak, akik a kalács hatos fonásával ismerkedtek meg, míg mások az iskola nevét karcolták bele a tésztába. A kézműves gyereknapi programmal kapcsolatban a diákok végezetül így összegeztek: „Tökre érdekes volt.”