Húsvéti desszerttúra a világ körül

A hagyományos húsvéti ételek között van a sonka, a tojás, a torma és természetesen a kalács, amik mind-mind szimbolikus jelentéssel is bírnak. A bárány Jézus áldozata, a tojás az újjászületést és a családot, a torma a szenvedést szimbolizálja, a kalács pedig a kenyér ünnepi, tejjel-vajjal, tojással dúsított változata. Ez utóbbi sütemény az egész Földön előfordul, sokszor egészen meglepő formában. Csatlakozz a Zalaco desszerttúrájához a világ körül!

Olaszország

Az olaszok jellegzetes húsvéti kalácsa, a colomba di Pasqua (másképpen colomba pasquale, vagyis „húsvéti galamb”), amely egy galamb alakú formában sütött kalács kandírozott gyümölcsökkel. A karácsonyi panettonéhez hasonlóan készül, de más a formája, s a tetején található ropogós mandulamáz is megkülönbözteti attól.

De miért pont galamb formájú? Az egyik magyarázat szerint a VI. század közepén Alboin királynak ajánlottak egy galamb alakú kalácsot a béke jeléül, mikor elfoglalta Paviát. Mások szerint Barbarossa Frigyes német-római császár győzelme után két galamb bukkant fel az égen, s ennek tiszteletére készítik máig a galamb alakú kalácsot.

A másik híres olasz húsvéti sütemény a pastiera napoletana, A nápolyi eredetű süti jellegzetessége, hogy a citrusok, a fahéj és a vanília mellett a főtt búza adja az ízét. Hagyományosan kétféle – juhtejből és tehéntejből készülő – ricottát használnak hozzá.

Fotó: Italian tutor, La Cuccina Italiana

Egyesült Királyság

Az angolok nagypénteken hot cross bunst fogyasztanak. A kelt tésztás, fűszeres zsemle tetejét fehér mázzal locsolják meg kereszt alakban. Ausztráliában, Kanadában, Írországban, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és még Amerikában is híres húsvéti desszert.

Fotó: BBC

Németország

Ott ilyenkor bárány-, nyuszi- vagy csibeformájú desszerttel rukkolnak elő a háziasszonyok. Az Osterlamm, vagyis a húsvéti bárány a legjellegzetesebb desszertjük.

Fotó: Einfach kochen

Csehország

A csehek a mazanec elnevezésű jellegzetes húsvéti, édes élesztős kenyerüket rummal áztatott mazsolával és mandulával teszik még finomabbá. A kenyér kérge szinte aranylóan fénylik és ropogós, de belül puha. Füstölt, főtt csülökkel és persze sörrel fogyasztják.

Fotó: Lidoviczky

Lengyelország

A lengyel süteményválasztékból ilyenkor a babka wielkanocna a kedvenc, ami a gyümölcskenyér és a kuglóf gazdagon díszített mixe.

Fotó: Smaker

Svédország

Itt húsvétkor különösen sok semla fogy. A kis süteményt kettévágják, és tejszínhabbal töltik meg. Külsőre leginkább képviselőfánkra emlékeztet.

Fotó: Visit Sweden

Franciaország

Az egyik leghíresebb húsvéti sütemény az elzászi cukrosbárány, azaz a lamala. Üreges bárányformába töltik a kelt tésztát, s ebben sütik ki.

Fotó: Pourdebon

Görögország

Az ortodox görögök a húsvétot egy hétig ünneplik. Nagycsütörtökön három tésztadarabból font húsvéti briós kerül az asztalra, amely a Szentháromságot jelképezi. Ennek a tetején helyezik el a szimbolikus jelentőségű piros tojásokat. Szombaton ezekkel már koccintóversenyt rendeznek, akié nem törik be, az a nyertes. Az egyik kedvenc süti a koulourakia, mini vajas aprósütemény-kalács, megszórva szezámmaggal.

Fotó: Real Greek Recipes

Spanyolország

Tejjel, tojással és mézzel készült keverékkel panírozzák be a kenyeret és olívaolajban sütik ki. Ehhez az édességhez, a torrijashoz, különböző mártogatósokat kínálnak. Ünnepi fogás a Mona de Pascua, a tradicionális húsvéti kalács főtt tojással a közepén.

Fotó: AdobeStock

Libanon

Az ünnepi asztal fontos eleme a maamoul, egy mogyorós-datolyás töltelékű búzadarás-cukormázas aprósütemény. A sütemény elkészítésében a família valamennyi tagja részt vesz.

Fotó: Lebanon Traveler

Brazília

A Paçoca de Amendoim földimogyoróból, cukorból és maniókalisztből készült desszert.

Pacoca de amendoim (Ostersüßigkeit aus Erdnüssen, Portugal)