Croissant, a franciás reggeli

Szaküzleteinben heti akciónk részeként kínáljuk a sonkás-sajtos croissant-t: 215 Ft/10 dkg, 2150 Ft/kg áron január 17-től 23-ig. Sok európai országban hozzátartozik a kontinentális reggelihez ez a belül foszlós, puha, réteges, franciás sütemény.

A félhold alakú kenyereket a reneszánsz kortól, a félhold alakú süteményeket pedig valószínűleg az ókortól kezdve készítik. A croissant már régóta az osztrák, olasz, francia pékségek és cukrászdák péksütije.

A croissant eredete a 13. századra datálható Ausztriában. Maga a croissant születése – vagyis a kipferl egyszerűbb formájából való adaptálása a viennoiseries feltalálása előtt – legalább 1839-re (egyesek szerint 1838-ra) tehető, amikor is egy osztrák tüzértiszt, August Zang bécsi pékséget alapított (“Boulangerie Viennoise”) a párizsi rue de Richelieu 92. szám alatt. Ez a pékség bécsi specialitásokat szolgált fel, beleértve a kipferlt és a bécsi cipót. A hely gyorsan népszerűvé vált, és a termékek megihlették a francia pékeket. A kipferl francia változatát a félhold (croissant) alakjáról nevezték el, és világszerte általánosan azonosítható formává vált.