Batáta, azaz édesburgonya

Kóstolja meg szeptember hónap termékét!

A batáta, azaz az édesburgonya egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Még mindig vannak, akik idegenkednek tőle. Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették; Európába Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el eleinte, mint kerti dísznövény, majd, mint haszonnövény. Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először.

A növény ugyanabba a rendszertani rendbe, de teljesen más családba tartozik, mint a burgonya. Valójában sokkal közelebbi szálak fűzik például a kerti, a japán vagy épp a kék hajnalkához, mint a krumplihoz. Ennek gyakorlati jelentősége is van: míg a „hagyományos” burgonyának csak a gumója ehető, addig a batátának a zöldjét, (zsenge) levelét is bátran elfogyaszthatjuk.

Kevesen tudják, de ma már Magyarországon is egészen komoly múltja van a batátatermesztésnek; elsősorban Csongrád megyében, Ásotthalom és Mórahalom környékén – de egyre több édesburgonya-termelőt találunk szerte az országban, egyebek mellett Zala és Pest megye területén is. Betakarítása jellemzően az őszi időszakra esik.

Szép bőr, egészséges immunrendszer

A batátának számos fajtája van; nálunk a narancssárga húsú változatok a legelterjedtebbek. Ezek igen nagy mennyiségű karotint, főként béta-karotint tartalmaznak, amely az A-vitamin előanyagai (provitaminjai) közé tartozik. Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony. Nagyon egészséges, gazdag bétakarotinban és proteinben is. Energiatartalma száz grammban 117 kalória. Állítólag daganatmegelőző tulajdonsága is van, és antioxidánsai segítik megőrizni a fiatalságot. Mivel viszonylag alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ami igencsak jó tulajdonság, ha testsúlyunkat csökkenteni szeretnénk, ezért nyugodtan tekinthetjük az egyik legjobb szénhidrátforrásnak. Továbbá, amiatt, hogy laktatóbb, mint például a burgonya, kevesebb is elegendő belőle ahhoz, hogy teltségérzetet érezzünk.

Kóstolja meg szeptemberben kovászos batáta vekninket, amelyet frissen főtt édes burgonyából dagasztunk! A kenyértészta 48 órán keresztül érik, természetes kovásszal készülő SLOW termék. Laktózérzékenyek is fogyaszthatják ezt a kézműves, élesztőt nem tartalmazó batátás veknit.