Fontos a múlt tisztelete

Feke Pál közkedvelt musical színész számára meghatározó a családja

Édesapa lett Feke Pál színész, musical énekes. A közönség által kedvelt és a szakma által is elismert művész felesége, dr. Gyenesei Leila csapatvilágbajnok magyar öttusázó, olimpikon pár napja adott életet első gyermeküknek, Miminek. Feke Pál lezseren közvetlen a hétköznapokban is. Manírok nélkül éli életét, miközben kizárólag családjára és karrierjére fókuszál. Koncertközönségének elmesélt egy történetet: elmondta, kisgyerekként milyen büszkén is mutatta meg édesapjának egyik rajzát, amely egy fát ábrázolt. Az apja ugyan megdicsérte, de megjegyezte, hogy hiányoznak a rajzról a fa gyökerei…Ekkor nem igazán értette édesapja megjegyzését, intését, idő kellett ahhoz, hogy élettapasztalatból megértse a szavak mély jelentését. Ma már érzi, érti, hogy mennyire fontos a múlt, s a gyökerek jelentősége, amit a mai világban sokan, sokszor hajlamosak elfelejteni. Hiszi, hogy a jelent meg kell élni, de ugyanilyen meghatározó a tisztelgés az ősök, a szülők, a nagyszülők előtt. Megjegyezte, megpróbálja ehhez az értékrendhez mérten élni a mindennapjait. Életét meghatározza, hogy mindig tudja, hova is köti a szíves, a lelke igazán.

A művésszel a kislánya születése előtt beszélgettünk.

–    A legfontosabb, hogy nagyon nagy harmóniában, szeretetben várjuk első gyermekünket, jegyzi meg már a beszélgetés elején.

–    Sok munkával telt a nyári időszakom, nagyon sűrű hónapokon vagyok túl. Ősszel elkezdek televíziós műsorban dolgozni, Sopronban lesz egy bemutatóm, utána a The Blues Brothers című show műsor látható a város Petőfi Színházában. Majd jövő nyáron egy nagy musicalben játszom, de erről majd később szeretnék tájékoztatást nyújtani.
A beszélgetésből kiderült, hogy két korábbi hobbijára: a golfozásra és a szőlészkedésre már nem marad ideje. A családjára, a kertjére és a kutyájára fordítja szabad óráit, napjait.
–    Amit gyerekkoromban megálmodtam, az megtörtént. Azokban a színházakban játszhatom, amiknek kapujában gyerekként autogramot kértem. A kikapcsolódás számomra valamennyire a szakmám is, amit imádok, szeretek. Úgy gondolom, hogy mindig jönnek más és más szerepek, musicalek, így jött be az életembe a televíziózás is. Sok minden változik és rengeteg kihívás elé kerül az ember, ami frissen és lendületben tart engem is. Remélem, sok szép dolog vár még rá.
A legfontosabb teljesült, megérkezett családjukba Mimi.
Feke Pál műsorában tiszteletét fejezte ki Charlie munkássága előtt, így elénekelte a Jég dupla whiskyvel című klasszikust, felhangzott a Honfoglalásból a Kell még egy szó és az István a király című Szörényi-Bródy rockoperából hallható volt: „Oly távol vagy tőlem, mégis közel.”

Életrajzi kitekintő

Feke Pál 1981. június 6-án született Budapesten. Tizennyolc éves kora óta folyamatosan színpadon szerepel, ahol a világ musical irodalmának legnagyobb szerepeiben volt látható. Huszonkét évesen – a világon eddig talán legfiatalabbként – eljátszotta az egyik legnehezebb szerepet, Webber: Jézus Krisztus szupersztárjának címszerepét a szegedi Dóm téren. Több hónapon keresztül turnézott az Egyesült Államokban és Kanadában az István, a király rockoperával. Számos nemzetközi musicalgála vendége volt Németországban és Ausztriában. Az ország legtöbb színházában és szabadtéri színpadán fellépett már, 20 hanglemezen volt közreműködő. 2008-ban megnyerte a Magyar Televízió István, a király rockopera 25 éves jubileumi előadássorozatára elindított versenyét. A legendás rockopera István királyaként az egész ország szívébe belopta magát. A Társulatban énekelt legszebb dalaiból megjelent válogatás lemeze hetekig a lemezeladási listák élén szerepelt. A megaprodukció bejárta az egész országot: közel 250 ezer néző látta élőben az előadást 2008 és 2010 között. Több önálló musical lemeze is megjelent legkedveltebb szerepeinek dalaival, sajátos stílusára átírt hangszerelésben, vagy éppen világslágerek, filmzenék, saját szerzemények kaptak rajtuk helyet. A Magyar Televízió Csináljuk a Fesztivált című műsorának folyamatos közreműködője és ötödik sorozatának győztes előadója. Saját műsora indult 2010 márciusában A zene az kell címmel a Duna Televízióban, melyben műsorvezetőként tűnt fel a képernyőn. A tv2 Rising Star című tehetségkutató műsorának zsűritagja. Folyamatos színházi és televíziós munkái mellett saját zenekaraival turnézik, amikkel bejárta az ország szabadtéri színpadait és sportcsarnokait. Jelenleg a Budapesti Operettszínház és a Madách Színház állandó művésze, valamint számos vidéki színház vendégművésze.