Betlehem Dávid hosszútávúszó a Zalaco támogatásával készül az olimpiára

Cégünk támogatói szerződést kötött a 20 éves Betlehem Dávid olimpikon hosszútávúszóval. A szombathelyi születésű, zalaegerszegi kötődésű világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes úszó több számban is kvalifikálta magát a 2024-es ötkarikás játékokra. A támogatásnak köszönhetően Dávid minőségibb élelmiszerekkel és táplálékkiegészítőkkel készülhet a jövő nyári párizsi olimpiára, ahol a Szajnában ússza le a 10 kilométeres távot.

Dávid idén márciusban az országos bajnokságon teljesítette először az olimpiai szintidőt 800 és 1500 méteren. A kvótát bebiztosította a Japánban rendezett világversenyen. De ezen medencés versenyek mellett elsősorban fő erősségére, a nyíltvízi 10 kilométeres számra szeretne koncentrálni.

Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vidéki nagyvállalatoknak egyre nagyobb szerepe van a fiatal tehetségek támogatásában.

„Az egyik úszó reménybeli csillagunkat szeretnénk támogatni az olimpiai felkészülésben: Betlehem Dávidot. Bízunk benne, hogy segítséget tudunk nyújtani neki annak érdekében, hogy eredményesen szerepeljen az olimpián.” – fogalmazott a vezérigazgató a támogatói szerződés aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón.

Betlehem Dávidot arra kértük, hogy az interjú ideje alatt legyen jelen az édesanyja, Kolonics Ibolya is, mivel az úszó sikereihez a családi háttér nagyban hozzájárult. A Zalaco családi vállalkozás, ezért is tartjuk fontosnak, hogy az évekig, évtizedekig háttérben lévő családtagok szerepe előtérbe kerüljön.

Dávid édesanyja: — Dávid 20 évvel ezelőtt Szombathelyen született. Akkor a zalai Söjtörön éltünk. A fiam előtt két és fél évvel született meg a lányom. A védőnő jegyezte meg: milyen jó kis családi program lenne, ha elvinnénk a gyerekeket babaúszásra. Zalaegerszeg-Vorhotán működött egy magánuszoda, 11 hónapra éppen beköltöztünk albérletbe Zalaegerszegre, mivel Bagodban építkeztünk. Hétvégente családi programmá vált a babaúszás, amihez a férjem is csatlakozott. Dávid pár hónapos kora óta úszik. Négyéves volt, amikor szóltak, hogy kinőtte a Harmat uszodát, s ideje lenne a városiban Máté Jánossal megkezdenie a további „munkát” — meséli a kezdetekről az édesanya.

Korán jöttek a sport eredmények vagy idő kellett ahhoz, hogy beérjen a befektetett edzőmunka?

B. D.: — Szinte azonnal jöttek az eredmények. Már nagyon fiatalon lettem országos bajnok vagy éppen ezüstérmes, emellett nagyon sok megyei csúcsot úsztam. Volt egy év, amikor azt gondoltam, hogyha nem is teszek bele annyi energiát, akkor is győzni fogok. Az országos bajnokságon azonban nagyot „koppantam”. Ekkor rájöttem, hogy nem szabad kifogásokat keresni, komolyan és alázatosan kell venni az edzésmunkát. Nem álmodoztam, mindig a jelenben próbáltam élni. Máig nem sajnálom, hogy nem tudtam a többiekkel bulizni, suli után moziba járni vagy kávézni. Nekem rutinszerűvé vált: reggel edzés, iskola, majd újra edzés. Otthon 4.50-kor keltett anya. Akkor már készen volt a reggeli, utána csak annyi dolgom volt, hogy felöltözzek és az autóban aludjak az uszodáig. Most 4.30-kor kelek, mert magam készítem a reggelit és ma már én vezetek az uszodáig.

Dávid hogyan tudott megmaradni ilyen alázatosnak?

B. D. édesanyja: — A sport is segíttet neki. Emellett alapbeállítottsága szerint, ha valamit el akart érni, akkor tett is érte. Nem igazán lehetett kibillenteni. Talán negyedikes korában volt utoljára osztálykiránduláson a többiekkel. Sok mindenről le kellett mondania.

B. D.: — A többiek nyáron laza életet éltek. Nekem pedig ekkor volt a legkomolyabb felkészülésem és a legfontosabb versenyeim. Szerencsére ez nem viselt meg. Úgy gondolom, fejben erős vagyok. A Zalaegerszegi Öveges József Általános Iskolába, majd a Kölcsey gimnáziumba jártam. Mindkét intézmény támogatott, az osztálytársaim is mellettem álltak. Egykori diáktársam azt mondta: oszlopos tagja voltam az osztálynak annak ellenére, hogy szinte alig tudtam iskolába járni.

Dávidot gyermekként nehéz volt elengedni világversenyekre?

B.D. édesanyja: —12 éves volt, amikor először ment három hét edzőtáborba vadidegen edzőkkel, szülők nélkül. Ezt az időszakot végigsírtuk. 13 éves volt, amikor Szentpétervárra repült. Onnantól fogva felkészültünk gyógyszerekből, amik nem számítanak doppingszereknek, fertőtlenítőkből és minden olyan őt segítő termékből, ami megkönnyítheti a mindennapjait egyedül is. Máig bármire van szüksége, mi ott vagyunk. Lelkileg és testileg egyaránt.

Hogyan jött a nyíltvízi úszás Dávid életébe?

B.D. édesanyja: — Horváth Csaba edző irányította a nyíltvízi úszás irányába. Dávid volt az első nyíltvízi és hosszútávúszója is. Csabi nagyon jól meglátta, hogy Dávidnak a hosszútávhoz rendkívül jó a keringése és az izomzata. A sprinterek kiemelkedően magasak, akikkel egy idő után nem lehetett volna felvenni a versenyt.

B. D: — Laza izomzatú vagyok, ami előny a hosszú távnál. Van olyan úszó, akinek pici pocakja is van, mert ehhez a sportághoz teljesen más alkat szükséges. Nem kell robosztus alkat.

Miért váltottál klubot? Immár Veszprémben, a Balaton Úszó Klubnál úszol.

B.D.: Több tényező befolyásolta a döntésemet. Zalaegerszegen fél évre bevárták az uszodát. A tokiói olimpiára kellett készülnöm. Szóltam az edzőmnek, hogy szeretnék váltani. Horváth Csaba hívta fel Laci bácsit, Szokolai Lászlót telefonon, hogy mehetnék-e Veszprémbe úszni? Nagyon halás vagyok neki ezért. Most az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóffal és Kalmár Ákossal edzhetek.

  • Kiszámíthatatlanok a körülmények nyíltvízi úszás során. Hideg vagy éppen túl meleg a víz, óriásiak lehetnek a hullámok, miközben zavaró lehet a versenyzők tolakodása…

B. D: — Amikor belekezdtem, 15 évesen megijedtem attól, hogy a vízben mindenki „üt és ver” mindenkit. Félszegen a sor legvégére álltam és bíztam benne, hogy az utolsó körben előre tudok úszni. Ez be is jött egy-két évig, egészen addig, amíg az első felnőtt versenyemen 38. nem lettem. Szóltak, hogy gyors vagyok, így próbáljak meg elöl utazni az élbollyal. Rájöttem, hogy valóban csak így lehet eredményeket elérni. Most hárman vagyunk jóbarátok és szerintem több ezer órán át néztünk és elemeztünk versenyeket. Először a társam, Rasovszky Kristóf állt előre és végig vezetett egy 10 kilométeres versenyt. Ezt korábban senki nem merte bevállalni, mindenki taktikázott. Szokolai Laci bácsi – aki pszichológiából végzett az egyetemen – megtanította kizárni a negatív gondolatokat például a hideg vízzel kapcsolatban. Szerencsére fejben erős vagyok. Így már nem zavar, hogy az új szabály szerint csak 18 Celsius fok alatt lehet felvenni neoprén ruhát a hullámok között.

Mit lehet tudni az olimpiai körülményekről?

B.D.: — A párizsi világkupa kapcsán lesz rálátásunk az olimpiára, a Szajna vizére. Karácsonykor lesz pici pihenőm, januárban edzőtáborom. A napi két edzés mellett hétfőn, szerdán, pénteken erőnléti edzésem is lesz, így napi háromszor edzek. A mentális háttér is meghatározó. miközben a pihenés, az étkezés terén is próbálok folyamatosan fejlődni.

  • A Zalaco támogatása miben lesz segítségedre?

B.D.: — Jobb éltszínvonalat tudok biztosítani magamnak minőségibb étkezéssel, jobb táplálékkiegészítőkkel. A sok pici plusz segít majd abban, hogy összeálljon az egész a párizsi olimpiára.

  • Mi a terved a távolabbi jövőben?

B.D. — Saját vállalkozást szeretnék, miközben megmaradnék úszó imádónak. Az úszó szövetségben is szívesen vállalnék posztot.

Dávid szüleinek 1994 óta működik a gépi hímzés profilú családi vállalkozása. A szponzorációt hirdető Zalaco logót az édesanya hímezte Dávid pólóira, a szíve fölé.

A cikk a nyomtatott Zalaco Magazin téli kiadásásában jelent meg szaküzleteinkben.