A torták királya: az Őrség zöld aranya

Szó Gellért díjnyertes cukrász a nyitottságban és a folyamatos tanulásban hisz

Szó Gellért, salgótarjáni cukrász immár második éve nyert az Ország Tortája nagyszabású pályázatán. Idén az Őrség zöld aranya fantázianevet viselő tortája kiugróan magas pontszámmal lett első helyezett, de a tavalyi nyertes: a barackpálinkás karamelltorta is az ő keze munkájának „gyümölcse”. Azt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy az idei második helyezett: az omlós linzertésztán alapuló Zuzorka is Szó Gellért alkotása. A fiatal cukrász nyitottságát és elhivatottságát jól példázza, hogy éppen olaszországi, majd japán ingyen munkára, tanulmányútra készül, de magazinunknak elárulta azt is, cukrászatában a jövőben mely alapanyaggal szeretne leginkább kísérletezni.

–  Piros-fehér-zöld színű tortát szerettem volna megvalósítani. Elsősorban a színe miatt választottam a málnát, amelynek enyhe fanyarságához, savasságához jól passzol az édes fehércsoki és a különleges zöldes ízjegyű tökmagolaj. A zöld színt a pisztácia is helyettesíthette volna, de próbáltam különlegesre törekedni. Nagyon szerettem volna már régóta ezzel az alapanyaggal kísérletezni. Három hétig dolgoztam az Őrség zöld aranya receptjén – kezdi a beszélgetést Szó Gellért, aki csupán három és fél éve foglalkozik cukrászattal, a szakma alapjait pedig francia mesterektől leste el.

– Nagyon megszerettem a szakmám, éjjel-nappal csak ezzel foglalkozom. Úgy gondolom, a nyitottság a lényeg. Nemsokára megyek Olaszországba két hétre dolgozni, utána Japánba készülök. Hívnak is egyes helyekre, de pályázok, jelentkezem külföldi cukrászdákhoz, hogy ingyen munkát vállaljak, sztázsoljak azért, hogy folyamatosan tanuljak.

Ezt követően az iránt tudakolózunk, van-e szakmabeli családjában?

– Testvérem pék, anyu tortákat dekorál. Családi vállalkozást működtetünk Salgótarjánban, Egerben is nyitottunk már cukrászdát – jegyzi meg, majd arról kérdezzük, a jövőben mely alapanyagokban lát fantáziát?

– Elsősorban az olajokban. Most éppen a kökénymagolajjal kísérletezem. Ez lesz az új projektem.

Érdeklődünk, mit szól ahhoz, hogy számos cukrászdában nem az eredeti recept alapján készítik el az Ország Tortáját?

– Az alapanyagok minősége, így a tökmagolajé is meghatározó. Többen sajnos napraforgó olajjal higítják a tökmagolajat. Sok helyen tapasztaltam, hogy a vendéglátóhelyek elsősorban pénzt akarnak keresni, nem pedig jó süteménnyel kiszolgálni a vendégeket. Éppen emiatt változtatnak a recepten és leegyszerűsítik az elkészítési módokat, vagy nem megfelelő alapanyagot használnak.


Elmondjuk, hogy Zalaco Bisztrónkban rendkívül népszerű a tortája, amelynek elkészítésénél az eredeti receptet követjük, a kiváló minőségű tökmagolajat pedig annál az őrségi portánál szerezzük be, ahonnan ő is szállítatja a „zöld aranyat”.