Vaj
Tejszínből, hagyományos technikával: köpüléssel készülő tejtermék. Győrvári tejüzemünkben gyártjuk, prémium termék.
Csomagolása: gasztro kiszerelésben kapható a Győrvár Tej tejivókban, emelett a Zalaco szaküzleteiben.
Tejüzemünkben kilós csomagolásban készítjük.
Készítése: A 35-37%-os tejzsír tartalmú tejszín fizikai érlelése szükséges a vajgyártáshoz. A köpülési hőmérséklet télen 10, nyáron 8 Celsius fok. A tejszínt köpülőbe helyezzük, ahol a forgás közben a hab apró szemcséjű vajrögökké alakul át. Az irót, a keletkezett mellékterméket leengedjük. Nem mossuk a vajat, így az eltarthatósági, fogyaszthatósági időt növeljük, ami jelenleg 11-13 nap. Majd a vaj gyúrása következik, amelynek következtében a szemcsék összetapadnak, s így távozik belőle a maradék iró is. A gyártásközi vizsgálaton megállapítjuk a vaj zsír-, és szárazanyag tartalmát. Termékünk 80-82 %-os zsírtartalmú. Majd a folyamat végén a kész vajat adagoljuk és csomagoljuk.
Tápérték adatok
(100 grammban)
Energia (kJ): 3049
Energia(kcal) : 41
Zsír (g): 82
-ebből telített zsírsav (g): 58
Szénhidrát (g): 0,06
-ebből cukrok (g): 0,06
Fehérje (g): 1
Só (g): 0,1
Allergének
Tejet tartalmaz