Túrós-áfonyás rétes
Túrós rétesünk az egyik legklasszikusabb finomságunk. Az áfonya egyszerre savanykás és édes ízével még ellenállhatatlanabbá teszi ezt a hagyományos desszertet.
Eredete: Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg; elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.
Tápérték adatok
(100 grammban)
Energia (kJ):1622
Energia(kcal) :384
Zsír (g):6
-ebből telített zsírsav (g):1,5
Szénhidrát (g):64
-ebből cukrok (g):35
Rost (g):1,4
Fehérje (g):17
Só (g):0,5
Allergén táblázat
Tejet tartalmaz
Tojást tartalmaz