Káposztás rétes

Káposztás rétes

A káposztás rétes az egyik legklasszikusabb finomságunk. A rétes nem csupán az ünnepek, a lakodalmak része, hanem a mindennapoké is.

Eredete: Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg; elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.

Simai Kristóf piarista szerzetes 1795 és 1799 között Selmecbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvében tejfeles, túrós, rizskásás, mákos, almás és káposztás rétes szerepel. Azaz, a káposztás változat is az egyik legrégebbi múltra nyúlik vissza.

Tápérték adatok
(100 grammban)

Energia (kJ):1274
Energia(kcal) :304
Zsír (g):14
-ebből telített zsírsav (g):2
Szénhidrát (g):38
-ebből cukrok (g):7
Rost (g):4
Fehérje (g):5
Só (g):3

Allergén táblázat

Tejet tartalmaz
Tojást tartalmaz